Jeg kan huske at min mor for snart 10 år siden, fandt ud af at hun var laktoseintolerante. Den gang var der ikke mange alternativer, det var ofte soja erstatninger, og det kunne hun heller ikke tåle. Jeg fandt så ud af for nogle år tilbage, at jeg også reagerede ret kraftigt på laktose. Jeg fik det ofte rigtig dårligt, hvis jeg havde spist mad med mælkeprodukter i, hvilket ofte endte med hovedet i toilettet.
Det kan have sine begrænsninger i hverdagen, men især her op til jul. F.eks. når der bliver servieret brun sovs og ris ala mande. Men det er der selvfølgelig råd for. Der findes efterhånden en del forskellige erstatninger, som nævnt er der soja, men også mandel og så laktosefri mælkeprodukter. Og der må jeg sige at jeg holder mig til laktosefri mælkeprodukter, da jeg ikke bryder mig om smagen på hverken soja eller mandel, det bliver simpelthen for sødt. For mig smager det lidt som langtids holdbar mælk, man ofte får i udlandet, puha. Dog kan jeg godt lidt yoghurt lavet på soja.
Min kæreste og jeg har dog kigget på det alternativ, at købe laktase enzym hjem og selv forsøge os med at blande det med alm. produkter. Det er nemlig sådan at os som, er laktoseintolerante ikke har nok laktase enzym i maven, til at nedbryde den laktose som er i mælk og mælkprodukter. Men vi er ikke nået så langt med det eksperiment endnu, så det kommer der mere om, når vi har gjort os lidt erfaring med det. Dog kan man købe laktase piller på apoteket, de er dog ret dyre, men er i håndkøb. Dem kan man spise 30 min inden et måltid hvor man ved der indgår laktose, så man stadig kan deltage i f.eks. julefrokost og andre middage, og ikke behøver at være til besvær.
Min egen erfaring er at Arla's produkter er dem som passer mig bedst. Det gode er bla. også at når mælken behandles får den samtidig længere holdbarhed. Hvilket er super, for når man har været vandt til ikke at bruge mælkeprodukter ret meget, så er de brugte mængder ikke helt så store. F.eks. kan sådan en liter mælk herhjemme, godt holde noget længere end en uge. Arla har bla. også lavet en folder, over hvor meget laktose der findes i de forskellige mælkeprodukter. Her kan man bla. se at faste oste og smør er nogle af de ting som der ikke er ret meget i, og nogle af de produkter som jeg i hvert fald godt kan spise i normale mængder, man skal stadig ikke overdrive indtaget. Den folder er rigtig god til at man kan få et overblik over hvad man skal passe på med, og hvad man måske godt kan indtage i mindre mængder. Den har i hvert fald været god for mig.
(indlægger indeholder ikke Affiliate links, det er udelukkende på eget initiativ)